Çocukta Okul Fobisi, Nedenleri ve Çözüm Yolları

Çocuklarımızın eğitim hayatına başlaması kuşkusuz hepimizi çok heyecanlandıran, yeni bir yolun ve hayat akışının başlangıcıdır. Okula başlayacağı zaman, ihtiyaç listesinde bulunanların gücümüz yettiğince en iyisini almaya özen gösteririz. Okulun en iyi eğitim verenini bulmaya çalışırız, yani kısaca en değerli varlığımız olan yavrularımız için hep en iyiyi isteriz.

 
Peki biz bunları isterken çocuğumuz okula gitmeye hazır mı? Bazı çocuklarda okula başlarken görülen ve anne babadan ayrı kalma korkusuyla meydana çıkan bu duyguyla baş etmek ona güç gelebilir. Uzmanların "güvensiz çocuklarda daha sık rastlanır" dedikleri okul fobisinde, çocuk okulda kalmak istemez, ağlayarak anneyi veya babayı ister, bir an önce oradan ayrılıp eve kavuşma arzusu içindedir. Sınıftan çıkmak için sık sık tuvalet ihtiyacının olduğunu söyleyerek, tedirgin bir yapı sergiler.
 

Anne ve Babaya Düşen Görevler 

 
Bu durumda anne babaya düşen bazı yaklaşımlar vardır. Mesela yavrunuz okula başlamadan önce sohbetlerinizde okul anılarınızı anlatırken korkulu sözcüklerden, abartılmış okul hikayelerinden, despot öğretmen profillerini anlatmaktan kaçınmalısınız. Çocukların beyni sünger gibidir, siz duymadığını zannetsenizde mutlaka duyacaklardır, duydukları sözlerle okulu kafalarında korku ile eşleştirebilirler.
 
Öğretmen ve Ebevyn İşbirliği 
 
Ona, güven verici bir ses tonuyla yaklaşıp okul hakkında olumlu sohbetler yapılmalı, okulda kaç saat kalacağı konusunda bilgilendirmeli ve sizinle hangi zamanda bir araya geleceği konusunda garanti vermelisiniz. Yumuşak ve güven verici, sevgisini kazanmaya yönelik yaklaşımıyla öğretmeni de okul fobisini yenmesi için etkili faktördür. Öğretmenin ebeveynlere vereceği bu türlü bir destek, sınıf kontrolünün sağlanmasınıda katkı sağlayacaktır.
 
Evde onun okul hayatı hakkında kaygılı cümleler kurmak da onun korkusunu besleyecektir. Daha dingin konuşmalarla onu sakinleştirebilir, okulu sevmesine yönelik sohbetlerle sürecin kısaltılmasına imkan tanıyabilirsiniz.
 
Çocuğunuza Karşı Sabırlı Olun!
 
Çocuklarda okul fobisi süresince ebeveyn olarak sabırlı olmak gerekir. Bunun genellikle geçici olduğunu ve en fazla bir ay içinde geçeceğini unutmamalıyız. Onunla bu konuyu konuştuğunuzda arkadaşlarıyla kıyaslama yapmamak gerekir. Böyle bir kıyaslama onda özgüven eksikliği yaratabilir.
 
Profesyonel Psikolojik Destek Gerekebilir 
 
Tüm bunlara rağmen çocukta okul fobisi devam ediyorsa, hatta altını ıslatma, kusma, bulantı gibi septomlar gösteriyorsa, profesyonel yardım almak gerekir. Çok nadirde olsa okul fobisi lise yıllarına kadar sürdüğü görülmüştür. Her sıkıntılı durumda olduğu gibi, okul fobisi olan çocuklarda, bu durumun ciddiye alınmalı, ileriki yıllara taşınmasına izin verilmemelidir. 
 
Çocuklarımızın okul hayatında mutlu anılar biriktirmesi dileği ile...
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.