Çocuğum Ev Ödevini Yapmıyor, Ne Yapmalıyım?

Her çocuk kendine has bir ruha, yaratıcılığa sahiptir. Sevdiği ve yapmaktan keyif aldığı bir işi günlerce uğraşarak yapabildiği gibi baskı altında yapmak zorunda olduğu şeylerde oldukça esnektir.


Okuldan gelince dinlenme, oyun oynama gibi ihtiyaçlarından sonra, ödev yapma bilincini kazanması, sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Bu konuda zorluk yaşayan ebeveynler farklı farklı yöntemler denemek zorunda kalırlar. Bu yöntemlerin başında, çocuğa sık sık ödevini yapması gerektiğini hatırlatmak gelir. Ödevini yapan çocuğun başında bekleyip onu baskı altında tutup denetlemek, onun ödeve bakış açısını değiştirir ve ödev yapma zamanlarını tatsız, sıkıcı bir süreç olarak görmeye başlar.

 

Öncelikle anne babanın bu süreçte yapıcı ve tutarlı bir yaklaşım göstermesi gerekir. Planlı ve çocuğun kapasitesine uygun beklentiler, güvenini bozmayacak destek vermek ve takdir etmek onun başarma iç güdüsünü kamçılar. Ödev yapma konusunda, kendine güvenen biri olarak hisseder.


Ödev konusunda nasıl destek olmalıyız:

 

Ödev yapma rutinini oluştururken eve geldiğinde ona yemek yeme ve dinlenme zamanını mutlaka tanımalısınız. Ödev saatlerini planlayarak, belli zaman diliminde yapmasına özen göstermesini sağlayabilirsiniz. Ödevlerinden sonra yapacağı hobi ve eğlence zamanlarının olması, sorumluluk anlamında destekleyici olur. Mesela, "ödevinden sonra ben de seninle bilgisayarda oyun oynayabilirim” gibi öneriler, ödev bilincinin gelişmesinde katkı sağlar. Ödev saatini belirlemeyi ona bırakıp eğer isterse ona yardımcı olabileceğinizi söyleyin, böylelikle sorumluluğunun farkına varmasını yumuşak bir geçişle vurgulamış olrsunuz. Ödev saatini kendisinin belirlemesi çocuğunuzda bir düzene uyduğunu değil, bu düzeni kendisinin kurduğu hissini verir. Bu düzende izleyici değil, katılımcı olur. Onun için de kendi koyduğu düzene uymak daha kolaydır.

 

Ödevlerini incelerken eleştirici değil, yapıcı olmalısınız. "Burası kötü olmuş” yerine iyi noktalarını ön plana çıkararak takdir etmek, eksikliklerinde yapıcı önerilerde bulunup yol göstermek, ödevi yapılması gereken keyifli bir zaman dilimine dönüştürecektir.

 

Ödev yapacağı ortamın rahat, dış etkenlerden uzak, dikkatini dağıtmayacak bir yer olmasına özen göstermek, odaklanmasını sağlar. Hep aynı yerde ödevini yapması psikolojik olarak hazır olmasını kolay hale getirir.

 

Çocuğunuza baskı yapmamak adına, kontrolsüz bırakmak da sık düşülen hatalardandır. Sıkmadan, ama başı boş bırakmadan gözetiminizi yapmalısınız. Öğretmeni ile kurulan iletişimin de ödevlerini yapmasında pozitif etkileri vardır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.