Çocuğum Çok İnat... Nasıl Başa Çıkacağım?

Çocuğunuz bu aralar ne söyleseniz tam tersini yapıyor olabilir. Yapmasını söylediğiniz her şeye hayır diyerek karşı çıkyor da olabilir. Yapmayı istediği şeyi ne pahasına olursa olsun yapıyor da olsa merak etmeyin. Çocukların gelişim süreçlerin de görülebilen inatlaşma süreci yaşıyor olabilir. Bu normal midir? Evet normaldir. İnsana ait duygulardan biridir inatlaşma.

 

Çocukların 2-4 yaş arası, kimliğinin farkına vardığı, kendisinin de birey olduğu ve söz hakkının bulunduğuna dair farkındalılık yaratma çabasıyla, inatlaşmaya başvurur. İnatlaşmayla, kimliğini kazanacağını, dediklerini yaparak veya yaptırararak, kendini ifade ettiğini düşünür. Böylelikle bağımsızlığını ve yaptırım gücü olduğunu kanıtladığına inanır.

 

Anne baba için zorlu süreçlerden birisidir inatlaşmayla başa çıkmak. İnatlaşmanın, bir yaptırım olduğuna inanan çocuk için, kendi seçimlerini uygulama biçimidir. Anne baba için oldukça ilginç, aynı zamanda şaşkınlık veren bir durumdur. Daha dün gibi, her haliyle kendilerine muhtaç olan çocuklarının, kendi kararlarını kendisi uygulamaya kalkışması onlara hayret verici gelebilir. Yapması gerekenler konusunda, sizinle sürekli çatışma halindedir. Zor bir durum olsa da başa çıkılabilecek yolları elbette mevcut.

 

İnatla başa çıkma yolları:

 

  • Çocuğunuzun inadı karşısında, sakin ve sabırlı davranın, unutmayın bu süreci sizin yardımınızla atlatabilir.
  • Çocuğunuzu amacından vazgeçirmek için, gücün sizde olduğunu dikte etmeyin, uzlaşmacı bir tavır sergilemelisiniz.
  • Örneğin; akşam yatma vakti geldiğinde çocuğunuz yatma konusunda inatlaşıyorsa, ona sakin ama kararlı bir ses tonuyla, "bu akşam hangi pijamanı giymek istersin?” diyerek ve onun seçme isteğine şans vererek havayı yumuşatın. Uzlaşmacı yaklaşım onu sakinleştirir, pijamasını seçme işiyle ilgilenir.
  • Çocuğunuzun, deyim yerindeyse "inadı tuttuğunda” onu sakinleşene kadar rahat bırakmak da yerinde davranışlardan biridir.
  • Emir niteliğindeki komutlar yerine, yapmasını istediğiniz şeyi, yumuşak ifadelerle ,yerine göre birlikte yapmayı teklif ederek isteyin.
  • Denediğiniz yollara rağmen inatlaşmaya devam ediyorsa, ilgisini çekecek birşeyler sunup dikkatini dağıtın.
  • İsteklerinden makul olan birkaçına evet diyerek, kendi kararını verme hissini yaşatın. Böylelikle onun kararlarını tanıdığınızı ve onu birey olarak gördünüz mesajını verirsiniz.


Çocuğunuz olumsuz olarak nasıl davranırsa davransın mutlaka başa çıkacak bir yol vardır. Yeter ki siz sabırla sevgiyle ve hoşgörüyle yaklaşın.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.