Çocuğa Sınır Ve Kuralları Nasıl Koymalı

Çocukların ilk öğrenim, eğitim yuvası ailesidir, büyüdüğü yerdir. Kuralları ve sınırları da burada öğrenir. Kendini fark ettiği andan itiberen, kendi başına karar verme ve keşfetme doğasıyla hareket etmek ister. Çocukların, sonsuz merak duygusu ve hayal gücü ile sınırları zorlayabileceklerini, biz yetişkinler birçok defa deneyimlemişizdir. Bundan dolayı onlara yol gösterici, kural koyucu ve sınırlayıcılar, ebeveynleri olmalıdır.

 

Çocuklara kurallar koyarken sabır, hoşgörü, güven en önemlisi de tutarlılık göstermek çok önemlidir. Bunlardan birinin eksikliğinde, ya çocuğunuz üzerindeki otoriteniz demokratik platformdan uzaklaşır, çocuğunuzla çatışma halinde, korkutan bir anne baba ya da onun her istediğini yaptıran şımarık bir çocuğun anne babası olursunuz.

 

Yaşadığı ortamı, çevreyi tanımaya, keşfetmeye çalışan çocuğunuzla, dengeli, sakin demokratik kurallar çerçevesinde sınırlar koymalısınız. Ancak bu şekilde kuralları ve sınırları hayatının bir parçası ve yaşam biçimi haline getirebilirsiniz.

 

Çocukta ‘’ben’’ kavramı gelişmesiyle birlikte, başına buyruk davranışlar görülebilir, tam o sırada çocuğa arka arkaya kurallar yüklemek, onun tepkisiyle karşılaşmak olur. Bunun yerine daha işin başından yani bebeklik döneminde oyun, yemek, uyku gibi rutinlerini bir kural algısıyla uyguladığınızda sınır ve kuralların, yaşamın bir gerekliliği bilinciyle, büyümesini sağlamış olursunuz.

 

Kuralları yumuşak geçişlerle koyun:

 

Bir konuda ilk kez kural koyacağınız zaman, emir veren, dikte edici bir tonla belirtirseniz çocuğunuz bunu tehdit olarak algılayıp uymakta zorluk çekecek ve kaçınacaktır. Daha sonrasındaki ikazlarda ise, zorlayarak kuralları delmeyi deneyecek ve çatışma ortamı haline gireceksiniz. Çocuğunuza kural ve sınır koyarken, mantıklı ve olması gereken şeyler olduğunu ona hissettirmelisiniz. Böylelikle kuralın yıkılamayacağını düşünmüş olur.

 

Kurallarınızda ve sınırlarınızda tutarlı olun:

 

Sınır ve kurallarınızda mutlaka tutarlı olmalısınız. Bugün koyduğunuz kuralı yarın bozarsanız, çocuğunuz üzerinde kurallar duruma göre bozulabilir algısı yaratırsınız. Kuralların yaptırım gücü kalmadığı gibi, çocuğunuz üzerinde güvenilirliğiniz de sarsılmış olur. Kurallara uyma eğilimi yavaş yavaş kaybolur. Mutlaka koyduğunuz kuralların arkasında durun. Kuralı o günlük bozmanız gerekiyorsa, bunu çocuğunuza anlatmalı ve sebebini söylemelisiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.